Boilers

Loodgieter nodig?

Google Reviews

4,9

Een Boiler, Wat is het en Welke Soorten zijn er?

Als u een keuze moet maken op welke wijzen u warm water geleverd wilt hebben uit de kraan kunt u vaak kiezen uit twee opties: direct warm water (een boiler) of langzaamaan warm water (een geiser). Een geiser, ook wel een doorstromer, verwarmd langzaam het water op het moment dat u de kraanknop op warm water zet. Een boiler heeft direct warm water ter beschikking, omdat deze afzonderlijk wordt bewaard en warm gehouden.

 

Wat is het verschil met tussen een boiler en een geiser en wat is een boiler nu eigenlijk? En wat moet u doen bij problemen met uw boiler?

Een Boiler versus een Geiser

Het grootste verschil tussen een boiler en een geiser is de tijd die het kost om warm water te verkrijgen. Een boiler levert direct warm water terwijl u bij een geiser even moet wachten. Bij een geiser wordt er dan ook meer water verbruikt en kan de temperatuur van het water enigszins schommelen. Daarnaast kan de temperatuur ook wisselen op het moment dat er meerdere kranen tegelijkertijd in het huis openstaan. Dit soort problemen kunnen met een boiler worden voorkomen. Het water is met een boiler altijd op gelijke temperatuur en u zou ook meerdere kranen tegelijkertijd in huis kunnen gebruiken zonder schommelingen in de temperatuur.

Een Boiler, wat is het precies?

Een boiler is een warmwatertoestel in de vorm van een ketel waar water in wordt opgeslagen, verwarmd en warm gehouden. Een boiler is thermisch geïsoleerd. Op deze manier kan het water langdurig warm gehouden worden. Het water kan verwarmd worden door middel van gas, maar ook door een indirecte manier via de cv-ketel. Het grote voordeel van de boiler is dat warm water direct beschikbaar is.

Op het moment dat water via de boiler wordt gebruikt zal er automatisch koud water bijgevuld worden. Dit koude water wordt op een vernuftige wijze toegevoegd waardoor het warme water niet direct koud wordt. Omdat koud water zwaarder is, zal het niet mengen met het warme water en kan het zo gemakkelijk worden opgewarmd door het systeem.

Verschillende soorten Boilers

Er zijn verschillende soorten boilers te verkrijgen afhankelijk van de keuze hoe u water wilt opnemen en welk model u kiest. Wanneer de boiler direct via gas verwarmd, is er sprake van een gasboiler. Op het moment dat het water in de boiler onder een bepaalde temperatuur komt zal de brander aangaan om het water te verwarmen.

Een boiler kan ook verwarmd worden door middel van de cv-ketel. In dit geval gebeurt dit door een separate boiler direct bij de cv-ketel of een ingebouwde boiler in de cv-ketel (een combiketel).

Ook is het mogelijk om de boiler te warmen door middel van elektriciteit. In dit geval is er een verwarmingselement aanwezig in de boiler.

 

Er zijn talloze verschillende soorten modellen van boilers. Welk model u kiest is afhankelijk van waar u de boiler wilt plaatsen. Er is niet altijd genoeg ruimte voor een grote of staande boiler. Voor een kleine boiler die in de keuken rechtstreeks op uw kraan is aangesloten, kiest u voor de close-in keukenboiler. Deze boiler is makkelijk te plaatsen in een keukenkastje.

elektrische boiler installeren

De nieuwste boiler: De Warmtepompboiler

Zoals de titel al luidt is dit de nieuwste soort boiler, de warmtepompboiler. Door middel van een warmtepomp wordt energie uit de lucht, de grond of grondwater gehaald om dit om te zetten in warmte. Ook kan het water verwarmd worden op een duurzame manier via de warmtepompboiler. Het grote voordeel van een warmtepompboiler is dat het tot wel drie keer minder energie verbruikt dan met een elektrische boiler. Het is dus niet alleen een ecologische keuze, maar ook een goede keuze voor de energierekening!

Problemen met de Boiler?

Komt er geen warm water meer uit de boiler? Het kan zijn dat er in dit geval een reparatie uitgevoerd moet worden. Een belangrijke oorzaak is kalkaanslag. Om dit te verhelpen is het slim om de verwarmingsweerstand en thermostaat met anti-kalk te behandelen.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat een onderdeel defect is, of dat u last heeft van een lekkage. Schakel in dit geval, als u weinig kennis heeft van een boiler, een loodgieter in. De loodgieter kan precies nagaan wat het probleem is en wat er gerepareerd moet worden aan defecte onderdelen. Het is raadzaam om de loodgieter jaarlijks langs te laten komen voor een onderhoudsbeurt aan de boiler. In dit geval voorkomt u ernstige problemen in de toekomst.

Een loodgieter nodig voor een defecte boiler of een onderhoudsbeurt? Bel naar 085 060 7170!

Onze klanten beoordelen ons met 5 sterren op Google (300+ reviews)

Google Reviews

4,9

Loodgieter nodig?

close in boiler 80 liter installeren

Hulp nodig? bel of mail dan met onze loodgieters in uw regio

U kunt onze loodgieters bereiken op onderstaand telefoonnummer. Heeft u minder haast? Dan kunt u ons ook een mail of whatsapp-bericht sturen.