Verwarming

Loodgieter nodig?

Google Reviews

4,9

De Verwarming

De woning verwarmen kan op verschillende manieren. Hieronder hebben wij de verschillende mogelijkheden voor u neergezet met voor- en nadelen. Op deze manier kunt u een goede overweging maken welke verwarming u graag in uw woning wilt.

De Gaskachel

De meeste woningen worden tegenwoordig verwarmd door een cv-ketel of een andere warmtebron, terwijl vroeger huizen werden verwarmd door de gaskachel. Tegenwoordig heeft de gaskachel wel een andere functie dan vroeger. Vroeger werd de gaskachel gebruikt als functionele warmtebron, terwijl het tegenwoordig als sfeermaker wordt gebruikt. Toch zijn er nog enkele woningen waarbij de gaskachel de enige warmtebron is, maar deze worden steeds vaker vervangen door een moderner alternatief.

Voordelen van de gaskachel

De moderne decoratieve gaskachels zijn een stuk gebruiksvriendelijker dan hun voorgangers en kunnen met behulp van een app of afstandsbediening worden bestuurd. Een gaskachel is onderhoudsvriendelijk en door gebruik te maken van gas zal er geen restafval achterblijven na het stoken.

Nadelen van de gaskachel

Nederland zal in de toekomst ooit van het gas afstappen, maar dit zal nog wel even duren. De huidige nieuwbouwwoningen worden al zonder gasaansluiting opgeleverd en hier kan dus geen gaskachel worden geplaatst. Heeft u een woning zonder gasaansluiting? In dit geval kunt u overwegen om een kachel op propaan te laten installeren. Dit geeft dezelfde sfeer als een gaskachel, maar is een milieuvriendelijker alternatief.

Wilt u een nieuwe verwarming installeren of is uw verwarming kapot? Bel dan 085 060 7170 voor de mogelijkheden!

De Centrale Verwarming

De centrale verwarming staat ook wel bekend als de cv-ketel. De meeste woningen kiezen ook voor de cv-ketel. De cv-ketel warmt het water op en verspreidt het warme water via leidingen door de woning. Deze methode wordt de centrale verwarming genoemd, omdat de warmte in de ketel wordt opgewekt (centraal) en zo de warmte door de hele woning verspreidt. De cv-ketel stookt op aardgas om het water op te warmen en heeft een reguliere onderhoudsbeurt nodig om goed te kunnen blijven functioneren.

Voordelen CV-Ketel

De cv-ketel is de meest goedkope manier om een woning te verwarmen. De nieuwste cv-ketels verbruiken daarnaast een stuk duurzamer aardgas dan de wat oudere cv-ketels wat zorgt voor een zuinigere cv-ketel. Daarnaast heeft u een vrije keuze in energieleverancier en kunt u zelf invloed uitoefenen op de kosten door zelf de thermostaat te kunnen reguleren.

Nadelen Cv-Ketel

Omdat de cv-ketel gebruik maakt van aardgas is het niet de meest milieuvriendelijke keuze, ondanks dat de cv-ketel zuiniger is dan vroeger. Een cv-ketel zal altijd gas verbruiken wat ook steeds duurder wordt met de tijd. De energierekening zal de komende jaren dan waarschijnlijk ook blijven stijgen.

CV-ketel verwarming installeren

De Warmtepomp

Een warmtepomp haalt gratis energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit grondwater en zet deze met een hoog rendement om in bruikbare warmte voor de (vloer)verwarming en voor het tapwater. De warmtepomp is dan ook de milieuvriendelijke vervanger van de cv-ketel en wordt steeds vaker geïnstalleerd om de woning op te warmen.

Voordelen van de Warmtepomp

Het grootste voordeel van de warmtepomp is de energiebesparing. De pomp werkt op elektriciteit waardoor het huis geheel zonder het gebruik van gas verwarmd wordt. De warmtepomp is milieuvriendelijk en zorgt voor een gelijkmatige en constante temperatuur in de woning. Ook heeft de warmtepomp de mogelijkheid om het huis af te koelen op warme dagen. Daarnaast zal een energieneutraal huis met een beter energielabel een flinke waardevermeerdering van de woning kunnen opleveren.

Nadelen van de Warmtepomp

De flinke investeringskosten van de warmtepomp vormt het grootste nadeel. Pas op de lange termijn zal deze investering worden terugverdiend. Daarnaast is het ook niet mogelijk om de warmtepomp in elke woning te plaatsen. Omdat de warmtepomp de woning verwarmt op lagere temperatuur kan dat problemen veroorzaken met de aanwezige radiatoren. Een warmtepomp werk het best met een vloerverwarming, maar tegenwoordig zijn er ook radiatoren die goed functioneren op lage aanvoertemperaturen. Een goede isolatie van de woning is ook cruciaal voor een warmtepomp. Het is belangrijk dat het warmteverlies minimaal is om het rendement van de warmtepomp te behouden.

Heeft u een loodgieter nodig voor een verwarming installatie? Bel dan 085 060 7170 voor de mogelijkheden!

De Blokverwarming

Blokverwarming houdt in dat meerdere woningen worden verwarmd door één centrale cv-ketel in de gemeenschappelijke ruimte van een wooncomplex. Vanaf de cv-ketel loopt er een leidingnet die binnen in de woning uitkomen op de radiatoren.

Voordelen van de blokverwarming

Het grote voordeel van een blokverwarming is dat u zelf geen cv-ketel hoeft aan te schaffen en te onderhouden. Daarnaast kan blokverwarming overal in Nederland worden toegepast, zowel in nieuwe als in oude woningcomplexen.

Nadelen van de blokverwarming

Omdat er bij een blokverwarming sprake is van een gezamenlijke cv-ketel, kunt u niet zelf kiezen welke energieleverancier u kiest. Dit heeft ook invloed op de kosten. Daarnaast loopt door het hele pand een buizenstelsel waar de warmte doorheen gaat, waardoor soms ongewenste ruimtes zullen worden verwarmd.  

De Stadsverwarming

Stadsverwarming maakt gebruik van de restwarmte van elektriciteitscentrales en van lokale fabrieken. Normaliter gaat deze warmte verloren, maar bij stadswarming wordt deze opgevangen in een overdracht station. Via een buizenstelsel onder de grond wordt deze restwarmte getransporteerd naar diverse tussenstations en verdeeld over de huizencomplexen en andere gebouwen. Als het water is gebruikt en afgekoeld, wordt het weer opgevangen in het verdeelstation en opnieuw verwarmd. De stadverwarming zorgt dus voor een duurzame cyclus van stadsverwarmingswater dat door de huishoudens en andere panden wordt gebruikt.

Voordelen van de Stadsverwarming

Het grote voordeel van de stadsverwarming is dat er geen andere verwarming zoals een cv-ketel of warmtepomp nodig is. Hierdoor is er dus ook geen sprake van een gasaansluiting en onderhoud. Daarnaast ligt de verantwoordelijkheid voor een goed werkende stadsverwarming bij de gemeente en niet bij de inwoners. Ook is het tapwater en de verwarming snel op de gewenste temperatuur en kan elke ruimte apart worden verwarmd met een thermostaatknop op de radiator.

Een ander groot voordeel van de stadsverwarming is dat het een duurzame en milieuvriendelijke keuze is. Normaliter zou de restwarmte verloren gaan waarbij nu vele woningen en bedrijfspanden worden opgewarmd door deze warmte.

Nadelen van de Stadsverwarming

Het grootste nadeel van de stadsverwarming is dat er maar één energieleverancier per energienet is. Deze leverancier wordt door de overheid gekozen en krijgt in de betreffende wijk een monopolypositie. De gebruikers hebben dus geen invloed op de kosten, waardoor stadsverwarming voor de meeste huishoudens duurder is dan een cv-ketelinstallatie.

Een ander nadeel is dat stadsverwarming niet overal beschikbar is. Het is voornamelijk mogelijk in gebieden die dicht bij een bron wonen waar restwarmte vandaag komt.  

Wilt u een nieuwe verwarming installeren of is uw verwarming kapot? Bel dan 085 060 7170 voor de mogelijkheden!

Onze merken:

cv-ketel-merken

Onze klanten beoordelen ons met 5 sterren op Google (300+ reviews)

Google Reviews

4,9

Loodgieter nodig?

Hulp nodig? bel of mail dan met onze loodgieters in uw regio

U kunt onze loodgieters bereiken op onderstaand telefoonnummer. Heeft u minder haast? Dan kunt u ons ook een mail of whatsapp-bericht sturen.