Hoe een lekkage in huis voorkomen? 5 praktische tips!

Zelf een lekkage oplossen

Inhoud

Deel dit bericht

Hoe een lekkage in huis voorkomen? 5 praktische tips!

Een lekkage in huis kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaken zijn kapotte waterleidingen, defecte afvoerbuizen of verwarmingssystemen en radiatoren. Een ernstige of langdurige lekkage kan veel schade toebrengen aan je woning. Iets wat je liever niet aan wilt denken natuurlijk. Maar hoe kun je een lekkage in huis voorkomen? Wij geven je 5 tips waarmee je lekkages in huis voorkomt.

5 tips! Een vervelende lekkage in je woning voorkomen

Wil je waterschade en door lekkages in huis voorkomen? Dan is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan onderhoud. Bijvoorbeeld van de dakgoten, de cv-installatie en het sanitair. Maar hoe kun je een lekkage in huis dan effectief voorkomen?

1. Het dak en de dakgoten onderhouden en controleren

Eén van de belangrijkste klussen om een lekkage in huis te voorkomen is het schoonhouden van de dakgoten. Maak de goten zowel in het voorjaar als in het najaar schoon. Je hebt dan de meeste kans op een verstopping door afgevallen blad. Het water blijft in de dakgoot staan waardoor het een lekkage kan veroorzaken in je woning. Ook een dakinspectie is belangrijk.

Dit kun je mogelijk niet zelf maar laat je uitvoeren door een expert. Als eventuele schade aan het dak vroegtijdig wordt ontdekt, kun je een lekkage in huis heel makkelijk voorkomen. Let ook op de bomen die rondom de woning staan. Ook overhangende takken kunnen de dakpannen verschuiven waardoor er openingen en dus lekken ontstaan.

2. Controleer de kitranden en de voegen van het sanitair

Hoe kun je een lekkage in huis voorkomen door het controleren van de kitranden en de voegen? Eigenlijk is dat heel logisch. Zowel de kit als de voeg zorgt ervoor dat er geen douche- of badwater kan doorsijpelen. Dat geldt uiteraard ook voor de kitnaden van het toilet, de gootsteen en de wasbak. Zowel de kitranden als de voegen worden na verloop van tijd poreus. Dat kan langzaam maar zeker een lekkage veroorzaken in de woning.

3. Witgoed apparatuur in opvangbakken plaatsen

Een wasmachine of een vaatwasser verbruikt per wasbeurt liters met water. Je wilt er niet aan denken wat er gebeurt wanneer er een scheurtje ontstaat. In de waterafvoer of een andere leiding. Dit kan al snel uitmonden in een flinke lekkage én schade aan jouw huis. Plaats witgoedapparatuur dat water verbruikt dus altijd in geschikte opvang- of lekbakken.

4. Ga voorzichtig om met een rioolverstopping

Ga je vaak zelf aan de slag om het riool te ontstoppen? Let dan goed op welke methode je daarvoor gebruikt als je een lekkage in huis wilt voorkomen. Gebruik in elk geval géén chemische producten om de afvoer of de riolering te ontstoppen. Deze vloeistoffen kunnen schade toebrengen aan het buizenstelsel. Dit met een flinke lekkage in huis als gevolg. Pas ook op met het gebruik van hogedrukreinigers en ontstoppingsveren. Doe dit met beleid. Gebruik water en soda als je zelf veilig je riool wilt ontstoppen. Lukt dat niet? Schakel dan de hulp in van een expert. Zo voorkom je meer schade aan het riool en lekkages in je woning.

5. Leidingen en buitenkranen afsluiten in het najaar

In het najaar en in de winter hebben we buiten vrijwel geen water meer nodig. Sluit buitenkranen dus tijdig af. Doe dit voordat de vorstperiode aanbreekt. Daarmee kun je ernstige lekkages in huis voorkomen. Het water in de leidingen zet door de vrieskou uit.

Daardoor kunnen de waterleidingen eenvoudig openscheuren. Het gevolg? Een behoorlijke lekkage wanneer je de buitenkraan in het voorjaar weer opendraait. Ben je wel te laat geweest met het afsluiten van de kranen? Dan is het van belang dat je weet waar in huis de hoofdkraan zich bevindt. De kans op een flinke regendouche in huis is namelijk groot.

Waarom is het voorkomen van een lekkage in de woning zo belangrijk?

Nu je weet hoe je een lekkage in huis kunt voorkomen, is het ook belangrijk om te weten waarom dit belangrijk is. Waterschade kan namelijk enorme gevolgen hebben voor de constructie van het dak en jouw woning. Daarnaast is een vochtig huis gevoelig voor de vorming van schimmels. Uiteraard heeft dit negatieve gevolgen voor jouw gezondheid.

Een lekkage in huis voorkomen is ook belangrijk als je niet voor hoge kosten wilt komen te staan. Water kan ernstige schade toebrengen aan de muren en de plafonds. Om deze schade te kunnen herstellen moet je een expert inschakelen. Besteed dus veel aandacht aan het onderhoud als je lekkages wilt voorkomen. Zowel in huis als buitenshuis.

Toch een loodgieter nodig?

Heb je na het lezen van deze tips alsnog een loodgieter nodig?

Loodgieter-Randstad heeft al meer dan 48 jaar ervaring binnen het loodgietersvak.

Bij Loodgieter-Randstad.nl krijgt u eerlijke tarieven tegen een hoog kwalitatief werk. Wij zijn zo zeker van vakmanschap dat wij op no cure no pay basis kunnen werken (vraag voor de voorwaarden). Bent u benieuwd naar onze lage prijzen voor loodgieter werkzaamheden? Bel dan met 085 060 7170  wij zijn u graag van dienst!

Ons werkgebied is omgeving Randstad. Dit betekent onder andere omgeving Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Leiden, Utrecht, Zoetermeer, Barendrecht, Spijkenisse en Gouda. Uiteraard komen we ook graag naar de kleinere steden en dorpen.

Lekkage in huis voorkomen

Loodgieter (met spoed) Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Randstad en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

DutchEnglish