Hoe kan ik mijn radiator verwijderen en een nieuwe aansluiten?

radiator verwijderen nieuwe radiator installeren

Inhoud

Deel dit bericht

Hoe kan ik mijn radiator verwijderen en een nieuwe aansluiten?

Een radiator verwijderen en een nieuwe aansluiten kun je zelf. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een overzichtelijk stappenplan en het juiste gereedschap. Zelf een radiator verwijderen kan nodig zijn om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat het oude exemplaar aan vervanging toe is of door toedoen van een defect, of omdat je de muren wilt stucen of behandelen. Radiatoren verwijderen en aansluiten kun je zelf. Met de onderstaande werkwijze heb je in de meeste gevallen geen loodgieter nodig.

Wat heb je nodig als je zelf een radiator wilt verwijderen en aansluiten?

Goed gereedschap is het halve werk. Dat geldt ook voor het verwijderen van oude radiatoren en het aansluiten van een nieuw exemplaar. Je hebt tool nodig zoals een sleutel om de radiator te ontluchten, maar ook oude doeken om water op te kunnen vangen. Ook een pijpsnijder, een buigijzer en een bahco zijn handig. Evenals een schroefsleutel.

Een oude radiator verwijderen in 3 stappen

1. Schakel de verwarmingsketel uit

Als je een radiator wilt verwijderen schakel je eerst de verwarmingsketel uit. Zo voorkom je gevaarlijk situaties. Je hebt immers met een elektrisch apparaat te maken. Schakel de stroomvoorziening uit of haal simpelweg de stekker uit het stopcontact.

2. De verwarmingsketel aftappen

Tap de cv-ketel af door de sleutel voor de ontluchting op het aftappunt van de verwarmingsketel te zetten. Begin met de radiatoren die zich gelijkvloer bevinden. Zorg ervoor dat het water dat vrijkomt afgevoerd kan worden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een tuinslang. Pas wanneer het meeste water is afgetapt ga je verder met het ontluchten van de hoger gelegen radiatoren. Bijvoorbeeld op de bad- of slaapkamer.

3. Leidingen losschroeven en radiator verwijderen

Als je het water hebt afgetapt kun je de leidingen die van en naar de radiator lopen losdraaien. Overtollig water dat vrijkomt kun je opvegen met een droge doek. Draai de radiator in de tegenovergestelde richting dan waar de aansluiting zich bevindt. Zo voorkom je waterschade door vocht wat zich nog in de radiatoren bevindt.

Een nieuwe radiator aansluiten in 4 stappen

1. Nieuwe leidingen trekken

Als je de oude radiator hebt verwijdert, wil je de muur misschien eerst bewerken. Als dit niet het geval is hoef je de leidingen niet af te sluiten. Je kunt gelijk beginnen met het trekken van de nieuwe leidingen. Dat kan met de juiste knelkoppelingen en leidingen. Welke je nodig hebt is voor elk type radiator verschillend. Laat je daarin dus goed informeren.

2. Leidingen op maat snijden

Het is belangrijk om de leidingen eerst te snijden als dat nodig is. Zorg er ook voor dat het afgezaagde stuk leiding geen splinters of opstaande stukjes staal bevat. Daardoor kan de radiator op den duur gaan lekken of een vervelend geluid gaan maken.

Schuif de bevestigingsmoer over de pijpleiding en bevestig daarna de ring. Het overige deel kun je over de andere leiding schuiven. Houd er rekening mee dat je de moer niet te strak aandraait. Daardoor kan de leiding gaan lekken met waterschade als vervelend gevolg.

Vervolgens moet je de leidingen van de radiator buigen in de juiste lengte en kromming.

Na het buigen van de leidingen kun je het aftappunt en de ontluchter plaatsen.

3. Radiatorkraan installeren

Vervolgens moet je de radiatorkraan en het onderblok aansluiten en installeren. Gebruik hiervoor een waterpas want de positie van de ophangbeugel komt erg nauw. Je kunt jouw nieuwe radiator na het boren van de gaten en het bevestigen van de beugels aan de muur hangen. Sluit nu ook de afvoer- en toevoerleiding aan. Evenals de kraan van de radiator.

4. Het verwarmingssysteem opnieuw vullen

Een radiator aansluiten vergt ook het opnieuw vullen van het verwarmingssysteem. Het is belangrijk om eerst te controleren of de tap- en ontluchtingspunten van de radiator dicht zijn. 

Sluit de waterkraan aan op de verwarmingsketel via de daarvoor bestemde opening. Hiervoor kun je het beste een tuinslang gebruiken. Vul het systeem bij tot circa 1,7 bar.

Als de cv-ketel is bijgevuld met water controleer je alle leidingen en punten op lekkages. Vervolgens gebruik je de ontluchtingssleutel om overtollig lucht uit de radiator te kunnen laten ontsnappen. Door de ontsnapte lucht kan de druk weer dalen. Het is dus belangrijk om de radiator opnieuw bij te vullen tot een waarde tussen de 1,7 en 2.0 bar. Schakel de verwarmingsketel vervolgens weer in door deze aan te sluiten op het stroomnet.

Toch een loodgieter nodig?

Heb je na het lezen van deze tips alsnog een loodgieter nodig?

Loodgieter-Randstad heeft al meer dan 48 jaar ervaring binnen het loodgietersvak.

Bij Loodgieter-Randstad.nl krijgt u eerlijke tarieven tegen een hoog kwalitatief werk. Wij zijn zo zeker van vakmanschap dat wij op no cure no pay basis kunnen werken (vraag voor de voorwaarden). Bent u benieuwd naar onze lage prijzen voor loodgieter werkzaamheden? Bel dan met 085 060 7170  wij zijn u graag van dienst!

Ons werkgebied is omgeving Randstad. Dit betekent onder andere omgeving Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Leiden, Utrecht, Zoetermeer, Barendrecht, Spijkenisse en Gouda. Uiteraard komen we ook graag naar de kleinere steden en dorpen.

radiator verwijderen nieuwe radiator installeren

Loodgieter (met spoed) Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Randstad en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

DutchEnglish