Zo bereid jij jouw woning voor op de komende wintermaanden

huis-voorbereiden-op-winter

Inhoud

Deel dit bericht

Zo bereid jij jouw woning voor op de komende wintermaanden

We bereiden onszelf voor op de winter, maar hoe zit dat eigenlijk met onze woning? Ook voor jouw huis moet je de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Zo voorkom je dat de leidingen kapot vriezen tijdens strenge vorst, waterschade, lekkages en kapotte cv-ketels. Met onze tips bereid jij je goed voor op de winter en voorkom je loodgieter reparaties.

Een goede voorbereiding op de winter met deze tips

1. Buitenkranen afsluiten

Het afsluiten van de buitenkranen is heel belangrijk in de voorbereiding op het winterseizoen. Hier kun je dat ook het beste niet te lang mee wachten. Voor je het weet dient de eerste nachtvorst zich aan en raakt de waterleiding beschadigd. Een gebarsten leiding door ijs is onhandig, maar kan ook flinke lekkages met zich meebrengen. Zo doe je dat:

Zelf de buitenkranen van je woning afsluiten:

 • Draai het kraantje tussen de hoofdkraan en de buitenkraan dicht
 • Draai nu de buitenkraan open. Zo kan overtollig water in de leiding weglopen
 • Draai het aftapkraantje dicht en de draai de buitenkraan open
buitenkraan-afsluiten

2. Onderhoud aan de afvoeren

Een woning kent diverse afvoeren. Laat deze in het najaar onderhouden en controleren. Zeker omdat er in de herfst veel blad valt wat in de afvoerleiding terecht kan komen. Sluit regenputten dus tijdig af. Zo voorkom je dat het blad van de bomen in de winter een afvoer verstopping veroorzaakt. Iets waar je niet op zit te wachten als het vriest of sneeuwt. Ter voorbereiding op de winter kun je ze laten doorspuiten door een erkende loodgieter.

3. Extra onderhoudsbeurt voor de verwarmingsinstallatie

Als het buiten koud en guur is, wil je er binnen behaaglijk bij zitten. Dat betekent dat ook de cv-ketel een extra onderhoudsbeurt nodig heeft als jij je voor wilt bereiden op de winter. Zeker als het al enige tijd geleden is dat de installatie is onderhouden.

Een loodgieter controleert niet alleen de werking van de cv, maar kijkt ook de werkende onderdelen na. Bijvoorbeeld op slijtage of defecten. Als je dit al in de herfst laat doen, kunnen de onderdelen tijdig worden vervangen en kun je vervelende storingen voorkomen.

Een cv-ketel onderhoudsbeurt bestaat ook uit het reinigen van onder andere de brander, de condensafvoer en de warmtewisselaar. Deze kunnen bevuild raken door stof of aanslag. De loodgieter zorgt ook voor de juiste afstelling. Zo ben je zeker van een hoog rendement.

4. Radiatoren ontluchten en cv-ketel bijvullen

Een goede voorbereiding op de winter betekent ook het bijvullen en ontluchten van de radiatoren. Dat zorgt ervoor dat een radiator gelijkmatig warm wordt waardoor jij profiteert van een lagere gasrekening en een hoog rendement. Daardoor kun je de thermostaat in de winter wat minder hoog zetten en toch profiteren van een aangename warmte in huis.

Radiatoren zelf ontluchten:

 • Zet de thermostaat laag zodat de verwarming niet aanslaat
 • Draai de kraan van de radiator dicht
 • Ontlucht de radiator met een ontluchtingssleutel
 • Gebruik oude doeken om het water op te vangen
 • Draai de sleutel dicht als er geen lucht meer hoorbaar is
 • Draai de knop van de radiator weer open

Cv-ketel zelf bijvullen:

 • Haal de stekker van de cv uit het stopcontact
 • Sluit de slang aan op de kraan en draai ze half open
 • Sluit het andere uiteinde van de slag aan op de cv
 • Draai de vulkraan open
 • Vul bij totdat de meter in de groene zone staat
 • Draai de kranen weer dicht en sluit de cv-ketel aan

Hulp nodig bij een goede voorbereiding?

Niet alle stappen uit de bovenstaande voorbereiding op de winter kun je zelf. Zoals het doorspuiten van de afvoer of het onderhouden van de cv-ketel. Maak daarom tijdig een afspraak met een vakkundige en gecertificeerde loodgieter. Ook als je het ontluchten en bijvullen van de radiatoren liever aan een vakman overlaat. De meeste voorbereidingen kun je al treffen in de herfst. Zo kun je in de winter genieten van een heerlijk warm huis. Een erkende installateur kan je ook voorzien van advies. Bijvoorbeeld over het isoleren van je woning om in de koude periodes nog meer te profiteren van een optimaal rendement.

Loodgieter-Randstad heeft al meer dan 48 jaar ervaring binnen het loodgietersvak.

Bij Loodgieter-Randstad.nl krijgt u eerlijke tarieven tegen een hoog kwalitatief werk. Wij zijn zo zeker van vakmanschap dat wij op no cure no pay basis kunnen werken (vraag voor de voorwaarden). Bent u benieuwd naar onze lage prijzen voor loodgieter werkzaamheden? Bel dan met 085 060 7170. Wij zijn u graag van dienst!

Ons werkgebied is omgeving Randstad. Dit betekent onder andere omgeving Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Leiden, Utrecht, Zoetermeer, Barendrecht, Spijkenisse en Gouda. Uiteraard komen we ook graag naar de kleinere steden en dorpen.

Loodgieter (met spoed) Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Randstad en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

DutchEnglish