Last van een verstopte vaatwasser? 5 praktische tips!

vaatwasser-verstopt-01

Inhoud

Deel dit bericht

Last van een verstopte vaatwasser? 5 praktische tips!

Een verstopte vaatwasser is vervelend. De vieze vaat blijft staan of je moet de afwas met de hand doen. Een verstopping kan verschillende oorzaken hebben. Zoals etensresten in de afvoer of viezigheid in de sproeiarmen van de afwasmachine. Soms moet je de hulp van een loodgieter inschakelen als je last hebt van een verstopte vaatwasser. In sommige gevallen kun je de verstopping zelf verhelpen. Hoe doe je dat op een veilige en effectieve manier?

Water loopt niet weg of de vaat blijft vuil: de machine is verstopt

Je merkt dat de vaatwasser verstopt is geraakt omdat het water niet meer wegloopt. Daarnaast blijft de vaat vies en komt er ook een vervelende geur uit de afwasmachine. In sommige gevallen kan een verstopte vaatwasser zelfs een lekkage veroorzaken. Iets dat je natuurlijk liever wilt voorkomen. De verstopping kan verschillende redenen hebben.

In veel gevallen bevinden er zich kleine restjes eten in de sproeiarm, de pomp van de afwasmachine of de filter. Ook de slang van de afvoer kan verstopt raken. Bijvoorbeeld door opgehoopt vuil, een vreemd voorwerp of etensresten. De verstopping hoeft zich niet altijd in de vaatwasser te bevinden. Zeker niet als het apparaat is aangesloten op de afvoer van de gootsteen. Ook deze leiding kan door kalk, opgehoopt vuil of voedsel verstopt raken.

5 tips: zo kun je zelf een verstopte vaatwasser zelf ontstoppen

Soms hoef je niet direct een loodgieter in te schakelen als de vaatwasser verstopt is geraakt. In veel gevallen is goed reinigen voldoende om het apparaat weer naar behoren te laten werken. Maar hoe doe je dat op een veilige en verantwoorde manier? Je wilt voorkomen dat de afvoer en de leiding beschadigd raken. Kun je de verstopping niet zelf verhelpen met de onderstaande tips? Raadpleeg dan wel een loodgieter om de afwasmachine te ontstoppen.

1. Afvoerpomp van de vaatwasser controleren

Begin met het controleren van de afvoerpomp. Deze kan de vaatwasser namelijk verstoppen als er etensresten in het filter terechtkomen. Het water kan daardoor niet worden weggepompt. Deze tip is vooral effectief als je merkt dat er water in de machine blijft staan.

 • Verwijder de cilinder van de filter die in de vaatwasser zit
 • Verwijder overtollig water dat zich in de filter bevindt. Dat kun je doen met een absorberende doek of een schepje. Een maatschepje van de koffie bijvoorbeeld.
 • Verwijder nu de deksel van de pomp en verwijder vuil, aanslag en restjes voedsel
 • Plaat de deksel van de pomp en de serviesrekken terug in de vaatwasser
 • Doe de stekker in het stopcontact en laat de machine een kort programma draaien

2. Filter van de afwasmachine reinigen

Ook het filter dat zich in de afwasmachine bevindt kan vervuild raken. Gelukkig kun je dit filter heel eenvoudig verwijderen en reinigen. Soms is de verstopping daarmee verholpen.

 • Open de vaatwasser en verwijder overtollig water van de bodem
 • Verwijder het afvoerfilter voorzichtig met het daarvoor benodigde gereedschap. In de meeste gevallen heb je daarvoor een schroevendraaier nodig
 • Maak het filter schoon met soda en heet water. Gebruik eventueel een borsteltje
 • Plaats het afvoerfilter terug in de vaatwasser en draai een kort programma

3. Slang van de afvoer controleren

Een vaatwasser is aangesloten op de afvoer. Controleer dus ook de afvoerslang. De vaatwasser kan verstopt raken door een voorwerp of vuil, maar ook door een buiging in de slang. Zorg ervoor dat de afvoerslang geen knikken bevat. Daardoor kan het vuile water van de afwasmachine namelijk niet weglopen en ontstaat er een vervelende verstopping.

4. Sproeiarmen van de vaatwasser schoonmaken

Een vaatwasser bevat armen met daarin kleine gaatjes. Deze bevinden zich aan de bovenzijde van het apparaat. Ook de sproeiarmen kunnen ervoor zorgen dat je last hebt van een verstopte vaatwasser. De gaatjes kunnen namelijk flink vervuild raken.

 • Verwijder de sproeiarmen van de vaatwasser. Sommige machines hebben armen met een kliksysteem. Anderen kun je verwijderen met een schroevendraaier
 • Prik de gaatjes door met een naald of een cocktailprikker
 • Spoel de armen schoon met heet water. Eventueel kun je ook soda gebruiken
 • Plaats de sproeiarmen in de afwasmachine en kijk of het water nu wel wegloopt

5. Gootsteen ontstoppen met warm water en soda

Is de vaatwasser aangesloten op de afvoer van de gootsteen in de keuken? Dan kan het probleem zich ook in deze afvoer bevinden. Door de open verbinding komen er resten eten en vuil in de leiding terecht. Als gevolg raakt de gootsteen én de vaatwasser verstopt.

 • Vul de verstopte gootsteen met heet water
 • Voeg een kopje soda toe en laat dit oplossen in het water
 • Laat het mengsel ongeveer 60 minuten intrekken
 • Als het vuil is opgelost loopt het mengsel vanzelf weg
 • Spoel de gootsteen en de afvoer na met heet water

Loodgieter nodig?

Heb je na het lezen van deze blog een loodgieter nodig?

Loodgieter-Randstad heeft al meer dan 48 jaar ervaring binnen het loodgietersvak.

Bij Loodgieter-Randstad.nl krijgt u eerlijke tarieven tegen een hoog kwalitatief werk. Wij zijn zo zeker van vakmanschap dat wij op no cure no pay basis kunnen werken (vraag voor de voorwaarden). Bent u benieuwd naar onze lage prijzen voor loodgieter werkzaamheden? Bel dan met 085 060 7170. Wij zijn u graag van dienst!

Ons werkgebied is omgeving Randstad. Dit betekent onder andere omgeving Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Leiden, Utrecht, Zoetermeer, Barendrecht, Spijkenisse en Gouda. Uiteraard komen we ook graag naar de kleinere steden en dorpen.

vaatwasser-verstopt-01

Loodgieter (met spoed) Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Randstad en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

DutchEnglish