Er is een tekort aan loodgieters in Nederland

tekort-loodgieters

Inhoud

Deel dit bericht

Er is een tekort aan loodgieters in Nederland

Er is een ernstig tekort aan goed opgeleide loodgieters in Nederland. Dat heeft een aantal redenen. In de eerste plaats is het tekort ontstaan tijdens de financiële crisis van 2009. Veel bouwprojecten werden afgeblazen. Er was geen budget beschikbaar. De werkloosheid steeg enorm. De bouwsector verloor maar liefst 100.000 banen. Waaronder ook loodgieters.

Nu er wederom betere tijden zijn aangebroken, stijgt de vraag naar vakmensen en loodgieters. Uit onderzoek blijkt dat niet alle vacatures in de bouwsector kunnen worden ingevuld. Er is op dit moment meer vraag dan aanbod. Daardoor hebben bouwbedrijven moeite met groeien en heeft Nederland te maken met een ernstig tekort aan loodgieters. 

Ook interesse in praktijkopleidingen neemt af

Het tekort blijft toenemen. Op dit moment blijven al ruim 800 vacatures per jaar onvervuld. Dat komt neer op ⅓ van het totaal aantal banen in deze sector. Voor loodgieters die op dit moment werkzaam zijn, zijn werkdagen van 12 uur of meer geen uitzondering. Uiteraard heeft dat alles te maken met de enorm hoge vraag naar vakmensen en het lage aanbod.

Uit een recent onderzoek komt ook naar voren dat steeds minder leerlingen kiezen voor een praktijk- of bouwopleiding. Veel jeugd geeft de voorkeur aan een basisopleiding op Mbo, Mavo, Havo of Vwo niveau. Ook deze afname is enigszins gerelateerd aan de crisis.

Leerlingen die in deze periode afstudeerde, bleven langer werkloos. Simpelweg omdat bedrijven geen financiële ruimte of werkgelegenheid hadden. Daardoor daalde de interesse in bouwopleidingen zelfs met 40% in vergelijking met de jaren voor de crisis op de markt.

Het tekort aan loodgieters in Nederland wordt ook veroorzaakt door de diversiteit aan werkzaamheden die deze vakmensen uitvoeren. Deze experts doen namelijk veel meer dan alleen het ontstoppen van afvoeren en rioleringen. Door deze veelzijdigheid worden loodgieters steeds vaker ingezet voor verschillende complexe taken en klussen.

Het uitgebreide takenpakket van loodgieters

Vaak wordt aangenomen dat een loodgieter alleen gespecialiseerd is in het ontstoppen van leidingen en het installeren en onderhouden van sanitair en verwarmingssystemen. Niets is minder waar. Ook het aanleggen en repareren van gasleidingen en het doorvoeren van energiezuinige maatregelen binnen een woning valt onder de expertise van een loodgieter.

 

Daarnaast draagt een loodgieter zorg voor het aanleggen van waterleidingen en het ontdekken en repareren van alle soorten lekkages in de woning. Deze vakmensen zijn ook gespecialiseerd in het verbinden en snijden van pijpleidingen. Als laatste schakel je ook de hulp in van een loodgieter als je de dakgoten wilt laten vervangen, installeren of repareren.

Wat merkt de consument van dit tekort aan vakmensen?

Niet alleen de bedrijven achter grote bouw- en installatieprojecten ondervinden hinder van dit tekort in Nederland. Ook de consument merkt dit. De wachtlijsten nemen toe omdat deze vakmensen liever aan één groot project werken in plaats van aan meerdere kleine voor particuliere opdrachtgevers. Dat is met name vervelend als er sprake is van een verstopping die lekkage veroorzaakt, het repareren van de cv-ketel of het installeren van sanitair.

Waarom wél loodgieter worden?

  • Technische innovaties: ook deze branche heeft te maken met steeds veranderende technische innovaties. Dat houdt het vak van loodgieter afwisselend en uitdagend.
  • Baanzekerheid is hoog: de vraag naar gecertificeerde loodgieters blijft toenemen. Deze vakmensen kunnen veelzijdig worden ingezet. De baanzekerheid is hoog.
  • Uitstekend salaris: als loodgieter kun je een uitstekend marktconform salaris verwachten. Deze vakmensen behoren toe tot de best betaalde experts in de sector.
  • Sociale werkomgeving: als loodgieter kom je bij de mensen thuis. Bijvoorbeeld voor het onderhouden van de cv- ketel of het ontstoppen van de riolering. Ook werk je als loodgieter binnen een team van bouwkundigen. Bijvoorbeeld aan projecten zoals fabrieken, kantoren, wooncomplexen of bedrijfshallen. De werkplek is nooit hetzelfde.
  • BBL opleiding: als je kiest voor een opleiding tot loodgieter, bestaat deze uit leren en werken. Dit betekent dat je tijdens de opleiding als geld kunt verdienen.

Loodgieter nodig?

Heb je na het lezen van deze blog een loodgieter nodig?

Loodgieter-Randstad heeft al meer dan 48 jaar ervaring binnen het loodgietersvak.

Bij Loodgieter-Randstad.nl krijgt u eerlijke tarieven tegen een hoog kwalitatief werk. Wij zijn zo zeker van vakmanschap dat wij op no cure no pay basis kunnen werken (vraag voor de voorwaarden). Bent u benieuwd naar onze lage prijzen voor loodgieter werkzaamheden? Bel dan met 085 060 7170. Wij zijn u graag van dienst!

Ons werkgebied is omgeving Randstad. Dit betekent onder andere omgeving Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Leiden, Utrecht, Zoetermeer, Barendrecht, Spijkenisse en Gouda. Uiteraard komen we ook graag naar de kleinere steden en dorpen.

tekort-loodgieters

Loodgieter (met spoed) Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Randstad en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

DutchEnglish