Hoe kun je zelf een gaatje in de waterleiding repareren?

gaatje in de waterleiding repareren

Inhoud

Deel dit bericht

Kun je een gaatje in de waterleiding zelf repareren? En zo ja, hoe kun je dit het beste doen? Tijdens het klussen in huis of in de tuin, zie je water waar je dat niet verwacht. Heb je iets geraakt met jouw boormachine? Ben je te enthousiast aan het graven geweest of heb je vergeten om de waterleiding af te tappen tijdens perioden met sneeuw en hevige vorst?

 

Als je wordt geconfronteerd met een waterlek, kan er een gaatje in de waterleiding zitten. Natuurlijk wil je dit zo snel mogelijk dichten. Zo kun je forse waterschade voorkomen. Zoals muren die met water worden doordrenkt of houten vloeren die door een lek volledig worden verwoest. Een gaatje in de waterleiding repareren doe je aan de hand van dit stappenplan.

Zelf een gat in de waterleiding dichten

Kleine beschadigingen of een gaatje kun je relatief makkelijk dichten. Bijvoorbeeld met daarvoor bestemde tape en lijm. Het enige wat je hoeft te doen is de hoofdkraan afsluiten en het gaatje repareren. Is de schade aan de leiding groter? Volg dan dit reparatie stappenplan.

Dit heb je nodig als je zelf een gaatje in de waterleiding wilt repareren:

 • Waterleiding van koper met de juiste diameter
 • Knelkoppelingen
 • Vijl
 • Potlood
 • Bahco
 • Pijpsnijder

Wil je het gat in de leiding solderen? Dan heb je deze materialen nodig:

 • Soldeerkoppelingen en
 • Koper soldeervloeistof
 • Soldeerdraad zonder lood
 • Gasbrander
 • Thinner

Stap 1. Doorsnede van de waterleiding bepalen

Een waterleiding kent verschillende diameters. Bekijk dus goed welke doorsnede de leiding heeft. Als je een gaatje in de hoofdleiding wilt repareren, gaat het vaak om een leiding met een diameter van 22 mm. Leidingen die hiermee in verbinding staan, bijvoorbeeld de waterleiding naar de badkamer en de keuken, hebben een doorsneden van 15 mm. Zit er een gat in de waterleiding van het toilet? Dan heb je een stukje leiding van 12 mm nodig. Je kunt de diameter van de kapotte leiding eenvoudig opmeten met een meetlint of een touwtje.

Stap 2. Lekkage detecteren en hoofdkraan afsluiten

Houd de druk nog even op de waterleiding. Zo kun je beter bepalen op welke locatie het gaatje zich bevindt. De exacte plaats van het lek kun je vaak ook makkelijk achterhalen door de druppels die langs de leiding sijpelen te volgen. Teken het gat af met een potlood of tape. Draai nu de hoofdkraan dicht en maak de plek van het gat droog met een doek.

Stap 3. Waterleiding met gaatje afzagen

Gebruik een ijzerzaag of een pijpsnijder om de leiding met het gat weg te halen. Zorg ervoor dat je de scherpe stukjes en de bramen van de achtergebleven leiding zorgvuldig weghaalt met een vijl. Eventueel kun je ook schuurpapier gebruiken om de leiding glad af te werken.

Stap 4. Koppelingen plaatsen en nieuwe leiding afsnijden

Voorzie de bestaande leiding nu van de knelkoppelingen die je hebt klaargelegd. Pak het meetlint en bepaal hoe lang de nieuwe koperen waterleiding moet zijn om het afgezaagde stuk te kunnen overbruggen. Houd aan beide zijden een marge van minimaal 1 cm aan.

Je hebt namelijk ook ruimte nodig om de leiding vast te kunnen maken met de koppelingen.

Snijd de nieuwe leiding af op de maat die je zojuist hebt opgemeten met het meetlint. Ook bij dit stukje buis is het belangrijk dat je alle scherpe stukjes koper of metaal verwijdert.

Stap 5. Buis plaatsen en knelkoppelingen aandraaien

Om het gaatje in de waterleiding te repareren, is het belangrijk dat je de knelkoppelingen aan weerszijden van het nieuwe stukje leiding goed vastdraait. Als alles vast zit, zet je de hoofdkraan open. Vervolgens controleer je de waterleiding goed op eventuele lekkages.

Kan ik een gat in de waterleiding ook zelf solderen?

Ja, je kunt een gaatje in de waterleiding ook repareren door gebruik te maken van soldeerkoppelingen. Daarvoor kun je het onderstaande stappenplan gebruiken.

 • Snijd het nieuwe stukje waterleiding op de juiste maat
 • Schuur de uiteinden van de leiding glad
 • Vijl het uiteinde van de fitting tot er geen kleur meer te zien is
 • Gebruik schuurpapier om de leiding in de lengte glad te schuren
 • Smeer de buitenste zijden van de waterleiding in met soldeervloeistof
 • Ontvet de koppeling met thinner en smeer ze in met soldeervloeistof
 • Schuif de uiteinden ineen
 • Verwarm de leiding en koppeling en smeer de naden in met soldeer
 • Je kunt de waterdruk op de leiding zetten als de koppeling is afgekoelt

Toch een loodgieter nodig?

Heb je na het lezen van deze tips alsnog een loodgieter nodig?

Loodgieter-Randstad heeft al meer dan 48 jaar ervaring binnen het loodgietersvak.

Bij Loodgieter-Randstad.nl krijgt u eerlijke tarieven tegen een hoog kwalitatief werk. Wij zijn zo zeker van vakmanschap dat wij op no cure no pay basis kunnen werken (vraag voor de voorwaarden). Bent u benieuwd naar onze lage prijzen voor loodgieter werkzaamheden? Bel dan met 085 060 7170. Wij zijn u graag van dienst!

Ons werkgebied is omgeving Randstad. Dit betekent onder andere omgeving Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Leiden, Utrecht, Zoetermeer, Barendrecht, Spijkenisse en Gouda. Uiteraard komen we ook graag naar de kleinere steden en dorpen.

gaatje in de waterleiding repareren

Loodgieter (met spoed) Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Randstad en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

DutchEnglish