wat-te-doen-bij-een-gaslek

Inhoud

Deel dit bericht

Wat te doen bij een gaslek? Hoe kun je adequaat handelen en in welke huishoudelijke apparatuur kan eenvoudig een gaslek ontstaan? Zaken waar je misschien niet altijd bij stil staat, maar wél belangrijk zijn. Lekkend of ontsnappend gas levert namelijk gevaar op. Voor jezelf, maar natuurlijk ook voor jouw medebewoners en woning. Wat te doen bij een gaslek?

Wat wordt er precies bedoeld met een gaslekkage?

Een gaslek betekent dat er gas ontsnapt. Dit kan uit een leiding of slang zijn, maar natuurlijk ook uit een gaskoppeling. Ook kan er sprake zijn van een kapotte of gescheurde gasleiding. Gas is vluchtig en heeft daarom maar een kleine opening nodig om te kunnen lekken.

Een minuscuul klein scheurtje of gaatje is voldoende om een gevaarlijke situatie te laten ontstaan. Een gaslekkage wil je dan ook tijdig herkennen. Ook is het van belang dat je weet wat je moet doen als er sprake is van een gaslek. In je woning, de schuur of in de caravan.

In welke apparatuur kan een gaslekkage ontstaan?

Elk systeem of apparaat dat verbonden is met een gasleiding en werkt op gas is gevoelig voor lekkages. Een gaslek kan zoals aangegeven ontstaan door een poreuze slang of een koppeling die niet goed is aangesloten. Bijvoorbeeld als het gaat om deze apparatuur:

 • De gasbarbecue op het terras
 • De gaskachel in de woonkamer
 • De cv-ketel of de geiser
 • Het gasfornuis in de keuken
 • De gasfles op de camping of in de caravan
 • De gaskraan in de meterkast

Gas is van origine toch geurloos? Hoe kan ik een gaslek dan herkennen?

Dat klopt. Van origine is gas geurloos. Toch kun je een gaslekkage ruiken. Dit komt omdat er in ons land tetrahydrothiofeen aan het gas wordt toegevoegd. Dit is een vies ruikende substantie die je waarschuwt als er sprake is van een gaslek. Toch wil dit niet altijd zeggen dat je een lek direct kan ruiken. Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de grootte van de ruimte waarin de lekkage ontstaan en hoe goed deze ruimte is geventileerd. Andere symptomen die kunnen duiden op een gaslekkage in jouw woning of ruimte zijn:

 • Een vieze lucht ruiken
 • Het lek horen sissen
 • Een opgedroogde plek met een afwijkende kleur

Wat moet je doen bij een klein of groot gaslek?

Een kleine lekkage kun je zelf ontdekken. Bijvoorbeeld als je een lichte gaslucht ruikt maar nog géén sissend geluid hoort, of als je vermoedt dat het lek in een koppeling of slang zit.

In dat geval kun je een theelepel zeepsop mengen met een theelepel water. De substantie smeer je op de verdachte plek. Bubbelt het? Dan zit hier de gaslekkage.

Groot gaslek? Dit is wat je moet doen

Als je een indringende gaslucht ruikt én een fel sissend geluid, dan is het noodzakelijk om direct actie te ondernemen. De onderstaande stappen vertellen je wat je moet doen bij een gaslek. Zorg te allen tijde voor jouw eigen veiligheid én die van jouw medebewoners.

 1. Zet alle deuren en ramen van de ruimte open. Denk ook aan ventilatieroosters. Door te luchten kan het meeste gas ontsnappen en verklein je de kans op explosiegevaar.
 2. Sluit de gastoevoer zo snel mogelijk af.
 3. Gebruik géén open vuur of elektriciteit. Rook niet en laat de elektriciteit uit.
 4. Controleer of iedereen de ruimte heeft verlaten. Denk ook aan je huisdieren. Zorg dat je telefoon binnen handbereik is en breng jezelf en anderen in veiligheid. Wanneer je buiten bent houd je minimaal 50 meter afstand van de woning of de ruimte.
 5. Alarmeer de hulpdiensten. Een gaslek kun je het beste melden via het Nationale Storingsnummer op 0800 – 9009. Schakel indien nodig de brandweer in via 112.

Gaslekkage voorkomen door een regelmatige check-up

Nu je weet wat je moet doen bij een gaslek, is het ook belangrijk om deze gevaarlijke lekkages te kunnen voorkomen. Aangezien lekkages vooral worden veroorzaakt door gebarsten koppelingen of scheurtjes en gaatjes in de gasslang, is controle cruciaal.

Je kunt de slangen, aansluitingen en koppelingen zelf 2x per jaar controleren, maar dit kun je natuurlijk ook overlaten aan een loodgieter of gespecialiseerd bedrijf. Vergeet daarbij ook de gasfles in de caravan, de barbecue op gas en het gasfornuis in de keuken niet.

Toch een loodgieter nodig?

Heb je na het lezen van deze tips alsnog een loodgieter nodig?

Loodgieter-Randstad heeft al meer dan 48 jaar ervaring binnen het loodgietersvak.

Bij Loodgieter-Randstad.nl krijgt u eerlijke tarieven tegen een hoog kwalitatief werk. Wij zijn zo zeker van vakmanschap dat wij op no cure no pay basis kunnen werken (vraag voor de voorwaarden). Bent u benieuwd naar onze lage prijzen voor loodgieter werkzaamheden? Bel dan met 085 060 7170. Wij zijn u graag van dienst!

Ons werkgebied is omgeving Randstad. Dit betekent onder andere omgeving Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Leiden, Utrecht, Zoetermeer, Barendrecht, Spijkenisse en Gouda. Uiteraard komen we ook graag naar de kleinere steden en dorpen.

gaslekkage-ontdekken

Loodgieter (met spoed) Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Randstad en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

wat-te-doen-bij-een-gaslek
Tips
Wat te doen bij een gaslek?

Wat te doen bij een gaslek? Wat te doen bij een gaslek? Hoe kun je adequaat handelen en in welke huishoudelijke apparatuur kan eenvoudig een