Hoe hoog moet de druk in de cv ketel zijn?

hoe-hoog-moet-de-druk-in-de-cv-ketel-zijn

Inhoud

Deel dit bericht

Hoe hoog moet de druk in een verwarmingsketel zijn? Dat is belangrijk om te weten als je wilt dat jouw cv ketel naar behoren blijft werken. De druk kun je eenvoudig zelf regelen. Maar tot hoeveel bar moet de ketel worden bijgevuld? Waarom is een goede druk zo belangrijk en op welke manier kun je jouw verwarmingsketel zelf eenvoudig bijvullen?

Wat is de juiste druk voor een cv of verwarmingsketel?

Een te lage druk is niet goed voor de cv ketel, maar dat geldt ook voor een te hoge druk. Beiden hebben een negatieve invloed op de werking van de verwarmingsketel. De druk heeft een ondergrens en een bovengrens. De minimale druk in de cv is 1,5 bar. De maximale druk is 2 bar. Zorg er dus voor dat de druk altijd tussen de 1,5 en 2 bar blijft.

Een goede waterdruk is belangrijk. Als deze onder de grens van 1,5 bar zakt, kun je allerlei problemen ervaren. In het minst erge geval blijft het water onder de douche koud. Dat komt omdat het systeem bij een te lage druk moeite heeft om het water te laten circuleren. Een te lage of een te hoge druk in de cv ketel kan op den duur ook ernstige schade aanrichten.

Deze schade kan onherstelbaar zijn waardoor de ketel in sommige gevallen moet worden vervangen. Ook kan er vroegtijdige slijtage optreden aan het expansievat van de cv ketel. Is er sprake van een hoge druk in het systeem? Dan kun je ook last krijgen van wateroverlast. Dat komt omdat de beveiliging door de hoge druk openspringt met alle gevolgen van dien.

Hoe vaak een ketel bijvullen om de druk optimaal te houden?

1 tot 2 keer per jaar bijvullen is vaak voldoende om de druk in de cv ketel tussen de 1,5 en 2 bar te kunnen houden. Natuurlijk kun je de drukmeter van de ketel ook tussentijds controleren. Als de druk in de verwarmingsketel juist te hoog is, dan kun je dit in veel gevallen zelf oplossen. Dat doe je door lucht of water in de installatie af te laten vloeien.

Hoe kun je zelf de cv ketel bijvullen?

Je weet nu wat de juiste druk is voor een verwarmingsketel en waarom dit zo belangrijk is. Maar hoe kun je zelf de ketel bijvullen om deze op de juiste druk te houden? Gelukkig is dit eenvoudiger dan je misschien dacht. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een emmer, een oude doek en een waterslang die de waterkraan met de verwarmingsketel verbindt.

 

  1. Zorg voor een oude doek, een vulslang en een lege emmer
  2. Schakel de thermostaat uit
  3. Heb je een cv ketel met een traditionele drukmeter? Haal dan de stekker van de ketel uit het stopcontact. Heeft jouw ketel een display? Laat de stroom er dan op.
  4. Sluit de waterslang aan op de dichtstbijzijnde waterkraan
  5. Laat de slang langzaam vollopen met water terwijl je deze omhoog houdt
  6. Draai de kraan dicht en sluit het uiteinde aan op het tappunt van de verwarmingsketel
  7. Draai de kranen weer open en vul de ketel bij tot een druk tussen de 1,5 en 2 bar
  8. Draai de kraan van de ketel dicht en doe dit daarna ook met de waterkraan.
  9. Plaats een emmer onder het tappunt van de cv en maak de slang los
  10. Schakel de verwarmingsketel weer in

Wanneer een loodgieter inschakelen?

Lukt het je zelf niet om de cv ketel op de juiste druk te krijgen? Moet je de verwarmingsketel te vaak bijvullen of constateer je andere problemen tijdens het bijvullen van de ketel? Aarzel dan niet om de hulp van een loodgieter in te schakelen. Deze expert helpt je met het bijvullen van de ketel en het bepalen van de juiste druk, maar kan ook andere defecten in jouw cv ketel detecteren en oplossen. Een loodgieter inschakelen kan zelfs met spoed.

Toch een loodgieter nodig?

Heb je na het lezen van deze tips alsnog een loodgieter nodig?

Loodgieter-Randstad heeft al meer dan 48 jaar ervaring binnen het loodgietersvak.

Bij Loodgieter-Randstad.nl krijgt u eerlijke tarieven tegen een hoog kwalitatief werk. Wij zijn zo zeker van vakmanschap dat wij op no cure no pay basis kunnen werken (vraag voor de voorwaarden). Bent u benieuwd naar onze lage prijzen voor loodgieter werkzaamheden? Bel dan met 085 060 7170. Wij zijn u graag van dienst!

Ons werkgebied is omgeving Randstad. Dit betekent onder andere omgeving Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Leiden, Utrecht, Zoetermeer, Barendrecht, Spijkenisse en Gouda. Uiteraard komen we ook graag naar de kleinere steden en dorpen.

druk-in-cv-ketel

Loodgieter (met spoed) Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Randstad en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

wat-te-doen-bij-een-gaslek
Tips
Wat te doen bij een gaslek?

Wat te doen bij een gaslek? Wat te doen bij een gaslek? Hoe kun je adequaat handelen en in welke huishoudelijke apparatuur kan eenvoudig een